Az EU 2020-ra 3 dolgot szeretne elérni:

 • 20%-al csökkenteni a káros anyag kibocsájtást (üvegházhatást keltő gázok),
 • 20%-al növelni a megújuló energiaforrások arányát, és
 • 20%-al visszaszorítani az energiafogyasztást.
 • Ennek lépcsőfokaként 2016-ban a hagyományos kazánokat beüzemelését tiltják be, majd 2017-re a konvektorokat, a kályhákat, a kandallókat fogják szabályozni. Az energiatakarékosság jegyében. A korlátozás hazánkban 2,5 millió háztatást érint és a tiltás után három elképzelhető alternatíva marad:

  1.) vagy engedély nélkül kötjük be a gázkészülékeket,

  2.) vagy régi technológiát,

  3.) vagy modern fűtési rendszert alkalmazunk.

  Engedély nélküli bekötés :( Az engedély nélküli bekötés nem nevezhető a legjobb iránynak. Pozitívuma az ár. Negatívum, hogy a készülékek nem energiatakarékosak, nem környezetbarátok, elvész a garancia és ha nyílt égésterű készülékeket kötünk be ki vagyunk téve a szén-monoxid mérgezés veszélyeinek is.

  Régi fűtési technológia alkalmazása :( Ennek a választásnak a legnagyobb előnye az, hogy a kezdeti költségek alacsonyabbak a modern technikánál és az, hogy már ismerjük ezeket a technikákat, hisz évtizedekkel ezelőtt sokat használtuk őket. (szenes kályha, vegyestüzelésű kazán, olajkályha stb.) Hátránya viszont hogy nem környezetbarát, nem kimondottan energiatakarékos, és nem felel meg a mai komfortigényeknek. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy 2017-től az EU ugyancsak szabályozni fogja a kályhákat, a kandallókat, konvektorokat és így ezek jövője kissé kétséges

  Elektromos kazán :) Az elektromos kazán nagy előnye, hogy nem kell engedélyeztetnünk, kicsi a beruházási költség, feltéve, ha elbírja a hálózatunk és nem kell újrakábeleztetni a házat. Hátránya viszont, hogy nagyon sokat fogyaszt, így a későbbi kiadásaink lehetnek túl magasak.

  Klímával való fűtés Klímával való fűtés előnye, hogy rendkívül könnyen telepíthető és gazdaságossága egy kis lakásban elérheti a modernebb technikák színvonalát. Hátránya viszont, hogy a kültéri egység zajos, és hogy szerviz-igényes (rendszeres tisztítást igényel, ha tiszta levegőt szeretnénk beszívni). Inkább ideiglenes megoldásnak javasolt, minthogy valaki egész télen ezzel fűtsön otthonában.

  Modern fűtési technológia alkalmazása

  Napenergia :) A rendszerek azért is örvendenek nagy népszerűségnek, mert megtérülésük kedvező: a bekerülési költség viszonylag jelentős, ám belátható időn belül behozza az árát. A rezsiköltség, a fenntartási költségek egyértelműen csökkennek, a karbantartási kiadások gyakorlatilag elhanyagolhatók. A rendszer hosszú élettartammal bír, egyes gyártók több évtizedes garanciát is vállalnak termékeikre. Mindezen előnyök kiszámíthatóbbá teszik a jövőt a háztartások számára. Környezetbarát!

  Kondenzációs kazán :) A kondenzációs kazán hasonlít a mostani kazánmegoldásokhoz. Előnye az energiatakarékosság (a hagyományos technikákhoz képest). Lakástól függően kb. 15-30%-os gázszámlacsökkenést is előidézhet, és nem utolsó sorban biztonságos is. A hátrányával a kéménykivezetéseknél találkozunk. Hosszabb kéménykivezetés esetén a költségemelkedéssel számolni kell!

  Hőszivattyú :) A legnagyobb előnye, hogy akár lecsatlakozhatunk a gázellátásról, így minimalizálhatjuk a költségeinket főleg akkor, ha napelemmel oldjuk meg az energiaellátását, mert így a fűtésszámlánk akár meg is szűnhet. Beruházási költsége típustól függ.