2021 - Vissza nem térítendő napelem támogatás


Kik igényelhetik a támogatást?

A készülő program előre megadott beruházási értékhatárig biztosíthat vissza nem térítendő napelem támogatást, az előzetes információk szerint 40%-os támogatás lehet a konstrukcióban. Várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára nyújt majd segítséget energetikai fejlesztéseikhez, napelemes rendszereik telepítéséhez és a fűtési rendszerek elektrifikálásához.

Milyen módosításokra lehet számítani a háztáji energiatermelés feltételeit illetően?

Jelenleg szaldóelszámolást alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. A vissza nem térítendő napelem támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg.

Fontos információ, hogy az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, a (Pályázatos) vissza nem térítendő napelem támogatásban nem részesülő rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok változatlanok maradnak.

A bruttó elszámolás szerint a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. A hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, tehát lakossági fogyasztóknál az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát a későbbiekben szabják majd meg.

Az elképzelések szerint az energiaszolgáltatókat arra ösztönöznék, hogy a fogyasztóknál hatékonyabb legyen az energiafelhasználás, például okosmérők felszerelésével.

Mikor jelenik meg a pályázat?

A terveket az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell, a teljes feltételrendszer kialakítására és véglegesítésére 2021 első felében lehet számítani. A jelenlegi információk szerint 2021 júliusától lesz elérhető a napelem támogatás.