FONTOS HATÁRIDŐK – NAPELEM TELEPÍTÉS

2021. április 30.

2021. április 30 után a szolgáltató felé leadott napelem rendszer csatlakozási kérelmet 1 fázison, már csak 2,5kW-os inverterig lehet beadni. Ha valaki ennél nagyobb invertert szeretne a napelem rendszerébe illeszteni, akkor fel kell fejlesztetnie a hálózatát 3 fázisra, aminek költsége van.

Hálózat fejlesztési hozzájárulás (HFH díj) a jelenlegi előírás szerint minden új bekapcsolásnál, vagy teljesítmény bővítésnél 32A-ig (nem fázisonként, hanem összesen) nem kell HFH díjat fizetni.

32 Amper fölött amperenként 3600 Ft + Áfa a díj fizetendő. (Áfával 4572Ft hozzájárulás fizetendő amperenként).

Így, ha 1 fázisról egy szokványos 3x16A-re váltunk, akkor az összesen 48A-ból csak 32A lesz költségmentes. A fennmaradó 16A díja pedig 3.600Ft+ÁFA amperenként.

2021. június 30.

Jelenleg a napelem szaldó elszámolás módszere van érvényben Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül a házi napelem rendszerünk által megtermelt energia, valamint a szolgáltatótól vételezett energiának a különbségét veszi az áramszolgáltatónk. A napos időszakokban megtermelt és általunk fel nem használt energia, a téli többlet felhasználást kompenzálja, vagyis egy igen kedvezményes elszámolási forma.

Ezt az elszámolási formát azok élvezhetik, akik 2021. június 30-ig az elektromos szolgáltatótól megkapják az engedélyüket. Egy háztartási méretű napelemes rendszer építésekor alapesetben kétszer kell engedélyt kérni a helyi áramszolgáltatótól:

  • egyszer arra, hogy a telepítés megkezdődhessen,
  • másodszor pedig arra, hogy a felépített rendszert a hálózatba kapcsolva regisztrálják, “átvegyék”.

A határidő ez utóbbi megszerzésére vonatkozik.

A szaldó elszámolás 2023 végén megszűnik Magyarországon (az addig megszerzett szaldós szerződések viszont utána is életben maradnak.

A szaldóelszámolás megszűnése (vagyis állami támogatással 2021. június 30, a nélkül 2023. december 31.) után az úgynevezett bruttó elszámolás jön. A lényege az, hogy lemérik a megtermelt, és hálózatba átadott energiamennyiséget, illetve külön lemérik a hálózatból vételezett áram mennyiségét, és a kettő különbözetét kell majd a háztartásnak kifizetnie.

A fő különbség a szaldóhoz képest csak az, hogy a fel- és lefelé mérés elkülönül, és vélhetően eltérő díja lesz – vagyis a szolgáltató adott esetben nem feltétlenül annyiért fogja megvenni a termelt áramot, amennyiért eladja.

Jelenlegi támogatások napelemtelepítéshez

Magánszemélyek számára jelenleg még nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelem telepítésére, csak 2021 nyarától lesz újra lakossági pályázati lehetőség.

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat.

Az újranyitott VEKOP-5.2.1-17 keretében 2021. 06. 30-ig maximum 5 millió forintig az érintett régiókban élők ismét igényelhetnek kamatmentes hitelt napelem rendszerre is!

www.mnb.hu