Image

Mit is jelent az címben lévő Smart otthon kifejezés? Olyan épület, amely az épületben található különböző berendezések és rendszerek, mint a:

 • gépészet
 • villamosság
 • biztonsági rendszer
 • villamos berendezések stb.
 • működését egységbe rendezve felügyeli, szabályozza, úgy összehangolva, amely az épület energia fogyasztását optimálissá teszi. Ügyel az épületben élők és az ott található értékek biztonságára, és szolgálja a kényelmünket. Pontosabb megnevezés lenne ezekre az okos otthonra, az épület felügyeleti rendszer kifejezés, azonban a köztudatban az okos otthon vagy Smart Home - Okosház kifejezések honosodtak meg leginkább.

  Egy esős szeptemberi napon 1898-ban Nikola Tesla mutatta be azt a technológiát, ami mára megváltoztatta a világot. Tesla egy kicsi távirányítású hajót készített, amellyel elkápráztatta a new-yorki Madison Square Garden-ben elsőként megrendezett Elektronikai Kiállítás közönségét. Ekkor talán a feltalálón kívül még nem sokan sejtették, hogy az alkalmazott technológia alapjaiban lesz képes megváltoztatni a hétköznapjainkat.

  Az intelligens otthonok összes erőforrását (hűtési, fűtési rendszer, külső belső világítás, víz szint érzékelés, automatikusan nyíló és záródó nyílászárók, kamera rendszer, kaputelefonok, öntöző rendszer, audio és tv rendszer) könnyedén és költséghatékonyan kezelhetjük és vezérelhetjük távolról is, amennyiben az okos ház automatizálva van és a készülékünk csatlakozik az internethez.

  Persze attól, mert intelligens az otthonunk, nem szükséges elhagyni a hagyományos fali nyomógombokat, pláne azért, mert ezek beépített hőérzékelőkkel rendelkeznek így a hűtési és fűtési rendszer részeit is képezhetik. Az okostelefon, tablet, laptop és smart Tv-n keresztüli irányítás csak egy további lehetőség az intelligens otthonokban, melynek segítségével egy kezelőfelületen keresztül kontrollálhatjuk az épület egyes funkcióit.

  Az előnyök sorában az első az optimalizált energiafelhasználás, így a gazdaságos üzemeltetés és fenntartás. Fűtés/hűtés szabályzó megoldásainak köszönhetően egyenletes hőmérsékleti szint alakítható ki, amely nagyban hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

  További fontos szempont a kényelmi funkciók lehetősége. Mivel a rendszert szokásainkhoz tudjuk alakítani, ezért számos funkció be/ki kapcsolásához nem szükséges személyesen beavatkoznunk, mert a rendszer azokat automatikusan végrehajtja.

  A leggyakrabban használt beltéri funkciók:

 • Világítás vezérlés és szabályozás
 • Fűtés és klímavezérlés
 • Biztonsági rendszer felügyelete
 • A rendszer a kültéri felhasználás során jellemzően a garázskapu, az árnyékolók, az öntözőrendszer vezérlését, továbbá a napelemek, napkollektorok felügyeletét látja el. Természetesen úgy a beltéri mint a kültéri felhasználás során számos egyéb funkció működtetése is a felügyeleti rendszer alá rendelhető.

  Egy ilyen rendszerrel biztonságosabb épületek hozhatók létre, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk, irányíthatunk okostelefonunk,  tabletünk, vagy számítógépünk segítségével.

  Forrás: Intelligens Otthon - tudástár

  Smart home Magyarország