SZALDÓ

VS

BRUTTÓ

Szaldós elszámolás:

a napelemekkel rendelkező háztartások azonos áron tudják elszámolni a megtermelt és a hálózatból felhasznált energiát. Tehát az éves szinten előállított és elfogyasztott energia különbözetét kell az áramszolgáltató felé rendezni.

SZALDÓELSZÁMOLÁS=(ÉVES FOGYASZTÁS-ÉVES TERMELÉS)*ÁRAMÁR
Jól működő rendszer esetében ez a két szám közel azonos.

Bruttó elszámolás:

a napelemmel rendelkező fogyasztó a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, de el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Ennél a módszernél a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, a lakossági fogyasztóknál az egyetemes szolgáltatás egységárával lehet azonos. A napelemes termelő által visszatáplált energia árát jelenleg még nem határozták meg.

BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS=ÉVES FOGYASZTÁS*ÁRAMÁR-ÉVES TERMELÉS*ÁTVÉTELI ÁRAMÁR


Otthonfelújítási program igénybevétele esetén, azok, akik a villamosenergia szolgáltatói szerződést megkötik 2021. június 30-ig, azok a háztartások még szaldós elszámolásban maradnak.

Azok, akik 2021. június 30. után lépnek be a támogatási programba vagy a közeli jövőben kiírásra kerülő pályázatok lehetőségeivel szeretnének élni már bruttó elszámolásba kerülnek.

Akik támogatás nélkül, önerőből szeretnék megvalósítani napelemes rendszerüket, 2023.december 31-ig szaldó elszámolású szerződést köthetnek szolgáltatójukkal.

www.mnb.hu