2021-től érvénybe lépő, építtetőkre vonatkozó változások, szabályok

Jövő év elejétől alapvetően változnak meg az új építésű ingatlanokra vonatkozó energiahatékonysági előírások. Kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a „közel nulla energiaigényű” elvárásokat. A korábbi híreszteléssel ellentétben az új szabályok miatt nem változnak a falak hőátbocsátási tényezőkkel kapcsolatos mérőszámok.

A januártól alkalmazandó EU-s szabályozás szerint az újépítésű ház éves energiafelhasználásának 25%-a megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon.

Ez történhet napelemmel vagy hőszivattyús fűtési rendszer kialakításával. Az utóbbi megoldás a levegőben, földben vagy akár a talajvízben rejlő energiát használják föl, s biztosítják a ház fűtését. Ezen felül a meleg nyári napok során a hőszivattyúk a lakás hűtésére is használhatóak, vagyis a légkondicionáló kiváltására is alkalmas. Ez pedig jelentősen csökkenti a lakás éves energiaigényét.

Nyaralókra nem vonatkozik!

A rendelet szerint az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületek kivétel alá tartoznak. Ezekre nem vonatkoznak a „közel nulla energiaigényű” elvárások, így ezeket nem is szükséges ezen szabályok szerint kivitelezni. Fontos azonban az a kitétel, hogy a kivételre vonatkozó igazolást a tervezőnek a tervhez biztosítania, mellékelnie kell.